Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhost/coralliambre.com/home/html/quaderndeterramar/wp-content/themes/Flexible/epanel/custom_functions.php on line 887
Posted by on 22 jun, 2013 in cultura popular, El Marge Llarg, Sitges, Valors | 0 comments

379627_560515753987579_1981651998_n

Després d’una primavera rauxosa que tant aviat ens ha mostrat les primeres alçades de temperatura com ens ha fet tornar a treure els jerseis, una primavera que s’acomiada un cop ha devastat la Vall d’Aran, arriba el solstici d’estiu anunciat des d’un parell de dies abans amb la temperatura preceptiva – per si havíem perdut la memòria de la calor de cada any. La terra està emprenyada, l’univers també i els canvis climàtics campen per lliure sense fre ni límits. Però la primavera és també temps de clavells i orenetes i d’una mar que mostra tots els colors de la llum nova; el cel sembla més alt, el dia és més clar i la claror es perllonga fins a perfer i confondre l’hora.
Els humans, gent de costums com som, malgrat totes les rauxes climàtiques i ambientals continuem regint-nos pels calendaris i per les dates senyalades, per les quatre estacions i pels esdeveniments marcats amb pedra blanca.
El solstici d’estiu n’és un, i la Nit de Sant Joan, gran festa arreu dels Països Catalans, és una de les maneres més populars i ancestrals de celebrar-lo. Un dels poetes que en va ser més entusiasta és Joan Salvat-Papasseit, l’evoca en tota la plenitud d’una lírica arrelada en la vitalitat i en la cultura popular :

JUNY
Per Sant Joan, amiga, te’n faria retret
si és cas que no venies al festeig que tindrem.
Cada noia fadrina demanarà un promès,
l’algàbrega i la ruda voldran llum dels estels.
Sentiràs com s’esberlen de claror els fanalets.
Farem focs d’artifici com no es veu en els cels
perquè caiguin estrelles
i en bombes de paper
pugin de nou enlaire enduent-se’n els precs
-i el teu
si t’atrevies
que és un prec que conec.
Tu els clavells regaries. Jo et robaria un bes.

1009896_203090406513368_2097289041_n

El solstici d’estiu d’enguany comptarà amb una altra nit amb més llum que les altres, que serà la del dissabte dia 22. Una nit especialment estelada per l’encesa d’espelmes que tindrà lloc a La Fragata, un dels indrets més entranyables, simbòlics i atàvics de Sitges. La nit estelada ha estat convocada per la secció territorial de Sitges de l’ANC que ha fet una crida a la participació perquè sitgetans i sitgetanes, i també els visitants que es trobin a la Vila, “ens acompanyin el proper dissabte a partir de les 22h a la Fragata, en un acte d’afirmació col·lectiva per un futur millor en una Catalunya independent”. Una causa noble, una trobada festiva i pacífica i una nit de festa en favor d’una reivindicació col·lectiva que ha estat àmpliament i defitivament assumida pel país.
Un futur millor en una Catalunya independent és una causa tan noble com l’expressava el poeta Màrius Torres en uns moments de tragèdia personal i col·lectiva en un poema on hi aboca tota l’esperança que és capaç de generar d’una banda el record “de la ciutat que s’enfonsa” i d’altra, la nova ciutat que el poeta albira “més llunyana, més lliure” més enllà de present presoner:

LA CIUTAT LLUNYANA
Ara que el braç potent de les fúries aterra
la ciutat d’ideals que volíem bastir,
entre runes de somnis colgats, més prop de terra,
Pàtria, guarda’ns: -la terra no sabrà mai mentir.
Entre tants crits estranys, que la teva veu pura
ens parli. Ja no ens queda quasi cap més consol
que creure i esperar la nova arquitectura
amb què braços més lliures puguin ratllar el teu sòl.
Qui pogués oblidar la ciutat que s’enfonsa!
Més llunyana, més lliure, una altra n’hi ha potser,
que ens envia, per sobre d’aquest temps presoner,
batecs d’aire i de fe. La d’una veu de bronze
que de torres altíssimes s’allarga pels camins,
i eleva el cor, i escalfa els peus dels pelegrins.

Serà una nit estelada al voltant del solstici d’un estiu que comença, d’esperança per a un futur millor i per la Catalunya que volem.

 5