Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/vhost/coralliambre.com/home/html/quaderndeterramar/wp-content/themes/Flexible/epanel/custom_functions.php on line 887
Posted by on 18 ago, 2014 in cultura popular, El meu dietari, Sitges | 0 comments

 

BtFCLzcCYAE-5I6.jpg-large

La primera peça de marxandatge de Festa Major que em compro és la polsera de la Diablessa vil i malvada. Per dues raons. Una, que és un vers que m’encanta i que em retorna si no als ancestres, que també se’l devien escoltar bocabadats, a la veu dels nens de casa quan me’l recitaven a les envistes de la Festa Major.L’altra, és perquè m’ha entristit la mort d’en Josep Carbonell Ferrer, la diablessa primera de la meva generació, en Josep matarrussos, el gran dels seus germans, de quan al barri vell érem un munt de canalla que jugàvem al carrer, corríem al voltant de l’Ajuntament, pel corraló i fins a la Vall i entràvem a casa d’uns i altres sense trucar el timbre. Veure en Josep a can Sabaté en qualsevol moment era recuperar per una estona aquella complicitat que només la pot crear un barri que avui ja és memòria per als qui el recordem i història per als que ja no l’havien conegut.

La vida és aixó, amb el seus moments de crueltat com el de la seva partida, tan depressa. Però els éssers estimats perviuen mentre els recordem i per això, serem uns quants que el recordarem especialment per la Festa Major. A ell i a en Ramon Martin, que s’ho miraran junts i celebraran a la seva manera la sortida dels diables a les dues del migdia, l’entrada conjunta dels Llucifers i el primer ball del Drac i l’Àliga al ritme dels timbals i del «foc a la bèstia». Diablessa vil i malvada, ja ho veus, ara ja formes part dels nostres mites i més d’un i més d’una et va invocant en forma de polsera uns quants dies a l’any.