La nova façana de mar del Cau Ferrat, Can Xicarrons i Maricel, segons el projecte d’obres reformat (setembre, 2012)

El nou projecte dels Museus de Sitges protegeix el patrimoni i aporta una nova dimensió a les col.leccions 

Presentació de La reforma dels Museus de Sitges. Situació actual i línes d’actuació. Sitges, Auditori de Miramar, 30 de setembre de 2012.  Juntament amb la notícia de la meva intervenció hi trobareu el pdf íntegre de la presentació.

La portada és aquesta

 Ràdio Maricel 

En un acte celebrat ahir a l’auditori de l’edifici Miramar, la directora del Consorci del Patrimoni, Vinyet Panyella, va donar a conéixer la situació actual del projecte reformat dels museus Cau Ferrat i Maricel, el calendari de les obres, i el projecte museogràfic que afectarà especialment a la Casa Rocamora (Can Xicarrons) i al museu Maricel de Mar, atès que la casa de Rusiñol ha de recuperar el seu estat original. Acompanyada de l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i del diputat d’hisenda de la Diputació de Barcelona, Carles Russinyol, Panyella enumerà, en una extensa i detallada intervenció, la funció de distribuidor i centre d’interpretació que tindrà la casa Rocamora, situada entre els dos museus, i el nou discurs temàtic del Maricel, reconsiderat de bell nou llevat d’espais com la sala Sert, i adaptat a les necessitats que puguin tenir els visitants. Us oferim el gruix de la intervenció de la directora del Consorci, i les preguntes del públic durant la part final de l’acte http://www.radiomaricel.cat/2012/10/01/el-cau-ferrat-estara-llest-lestiu-del-2013-i-el-maricel-lestiu-del-2014/

Xarxanoticies.cat

El Museu Cau Ferrat de Sitges podria obrir portes l’estiu de l’any que ve

I el Maricel, la primavera de 2014

El consorci del patrimoni de Sitges ha donat a conèixer noves dates de finalització del Museu Cau Ferrat (estiu 2013) i el Maricel de mar (primavera 2014). Es preveu que el conjunt museístic funcioni a ple rendiment l’any 2015, segons ha explicat Vinyet Panyella, directora del consorci.

Ha estat un projecte complicat i fins i tot polèmic, amb revisions i modificacions al projecte inicial, però la reforma dels museus sitgetans encara ja la seva darrera fase d’execució.

El projecte, un dels més importants que Sitges té ara en execució, suposa una inversió de més de 9 milions d’euros.

Enllaç vídeo

L’Eco de Sitges

ELS MUSEUS DEL FUTUR

Albert Soler/01/10/2012 13:281 comentari

Davant l’expectació del públic assistent, que va ser molt nombrós, ahir a l’Edifici Miramar es va presentar el projecte de remodelació i l’estat de les obres dels Museus de Sitges, i el replantejament d’aquestes, respecte el projecte que s’havia aprovat inicialment. Vinyet Panyella, directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, va ser l’encarregada de presentar el darrer projecte, acompanyada de l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i del diputat d’hisenda de la Diputació de Barcelona, Carles Russinyol.

Aquest sempre ha estat un tema polèmic, ja que el projecte aprovat l’any 2008 preveia la instal·lació de la famosa passarel·la de vidre que s’havia d’ubicar a la façana marítima, i que modificaria de manera molt evident la imatge del Cau Ferrat, Can Xicarrons, i el Maricel, vist des del mar. La finalitat d’aquesta era assegurar la mobilitat entre els dos museus, sobretot pensat per al public minusvàlid. Però a dia d’avui aquesta obra ja no forma part del projecte. Can Xicarrons, o més conegut com Can Rocamora serà el nexe d’unió del dos museus, amb un projecte que s’adapta a tots els públics i les seves necessitats bàsiques. Aquest edifici, a més, es convertirà en la nova entrada dels Museus.

El nou projecte contempla un ampli estudi de museïtzació de tot el patrimoni sitgetà, del qual algunes col·leccions, que ara mateix no estan exposades, com és el cas del la Col·lecció de Marineria d’Emerencià Roig, es tornaran a obrir al públic. El Cau Ferrat recuperarà una imatge més fidel a l’original, tal i com era l’any 1933, igual que el Maricel, tot i que dependrà de la ubicació de certes col·leccions i obres, que encara estan per definir. El que sí es pot dir, és que aquest es vol convertir en un museu d’art de referència, ja que alberga moltes obres, de diferents èpoques, i amb un potencial molt elevat, tal i com va destacar la directora del Consorci.

A més es crearan els centres d’interpretació del Cau Ferrat i de la Col·lecció d’Art del Dr. Pérez Rosales, que serviran per entendre millor els nostres museus i el perquè d’aquests, una de les grans mancances fins ara. El projecte s’ha concebut de manera conjunta amb la resta de museus de Sitges –el  d’Art Contemporani i el Romàntic– per potenciar la nostra marca turística com un destí cultural de primer ordre.

L’obertura del Cau Ferrat està prevista pel segon trimestre de l’any vinent, i el Maricel haurà d’esperar fins al 2014.

Més informació: Museus de Sitges